Az Interlighter Nemzetközi Hajózási Vállalatot 1978-ban alapították folyam-tengeri különleges átrakás nélküli szállítások bonyolítása céljából.

Az Interlighter NHV négy hajózási társaság közös vállalata, amelyek a következők :
• BRP Bolgár Folyamhajózási NyRT, Bulgária - Rousse
• MAHART Magyar Hajózási Rt, Magyarország - Budapest
• SzZP Észak-nyugati Hajózási NyRT, Oroszország - Szankt Peterburg
• SzPaP Szlovák Hajózás és Kikötők NyRT

Az Interlighter NHV multimodális szolgáltatásokat nyújt a Duna-régióban és a Duna-Majna-Rajna csatornán keresztül a Nyugat-európai belvizeken, valamint szállítások szervezését vállalja folyam-tengeri forgalomban az Orosz Föderáció belvizi kikötői és a Duna-régióbeli belvizi és tengeri kikötői között folyami-, tengeri-valamint folyam-tengeri hajók alkalmazásával.

A vállalat részesei irányítják az olyan dunai kikötőket, mint a roussei-, a vidini-, a lomi-,a nikopoli-, a bratislavai-, a komarnoi-, és a Győr-gönyüi kikötőt. A részes hajózások több mint kétszáz hajót üzemeltetnek. Ezek között különböző típusú tengeri-, folyam-tengeri-, folyami hajók, nyitott és zárt bárkák találhatók, amelyek az áruk széles skáláját képesek szállítani.

Az Interlighter NHV a partnereinek a legkülönbözőbb áruk széles spektrumára ajánlja szolgáltatásait, beleértve a konténeres-, a veszélyes áruk-, valamint a túlméretes- és túlsúlyos árukat is.

A vállalat éves áruszállítási forgalma mintegy ötszázezer tonnát tesz ki.